Treceți la conținutul principal

ZIUA NAŢIONALĂ A BULGARIEI - 3 MARTIE

Bulgaria  (България)  este o țară în Europa de Est, Peninsula Balcanică, pe coasta de vest a Mării Negre. Se învecinează la nord cu România, la nord-vest cu Serbia, la sud-vest cu Republica Macedonia, la sud cu Grecia iar la sud-est cu Turcia. Fiind situată în apropiere de strâmtorile turcești, pe aici trec rutele principale terestre din Europa spre Orientul Mijlociu și Asia prin Bulgaria.
Capitala: Sofia                                           
Suprafața: 110 899,7 km²
Populația: 7 327 224 (2012)
Populația ca procent din totalul populației UE: 1,5 % (2012)
PIB: 39,927 miliarde EUR (2012)
Limba oficială în UE: bulgară
Sistem politic: republică parlamentară
Stat membru UE de la: 1 ianuarie 2007
Locuri în Parlamentul European: 17
Moneda: leva bulgărească (BGN)
Posibilitatea de a călători fără pașaport: nu - Bulgaria nu este stat membru al spațiului Schengen.
Președinția Consiliului: Bulgaria va deține pentru prima dată președinția rotativă în 2018.

Clima
        Clima este continentală în interior; ierni reci, umede, cu zăpadă în altitudini mai mari, veri calde și umede; temperată, pe coasta Mării Negre, cu temperaturi mai puţin extreme.
Relieful
        Cea mai mare parte a teritoriului este formată din munţi, având înălţimi mici în nord şi sud-est; cel mai înalt punct: Musala 2925 m

Istoria
       O ramură a slavilor a fuzionat cu proto-bulgarii, un trib din Asia Centrală, la sfârșitul secolului al VII-lea, pentru a forma primul stat bulgar în Balcani.
        În următoarele secole, bulgarii și imperiile bizantine au dominat Europa de Sud-Est, dar până la sfârșitul secolului al XIV-lea, regiunea a fost invadată de turcii otomani. Bulgaria a recâștigat independența în 1878, în mare parte ca urmare a intervenției Rusiei, care a prins tăiat aripile Imperiului Otoman în Bulgaria și a instalat un prinț german minor în funcţia de conducător al nou stat independent. Toţi eroii care au marcat istoria țării au fost luptători pentru libertate: Rakovski (Раковски), revoluția și scriitor, Vassil Levski (Васил Левски) - Apostolul de libertate, sau Hristo Botev (Христо Ботев), poet și luptător.

     După seria războaielor din Balcani, Bulgaria a avut nesansa să fie în continuare ocupată de partea care a pierde ambelut războaie mondiale, a căzut în sfera de influență sovietică și a devenit o Republica Populara în 1946. Dominația comunistă a instaurată rapid, dar pentru mulți oameni sfârșitul acestui regim în 1989 a fost iluzoriu, deși Bulgaria a deținut alegeri pluri-partid alegeri pentru prima data dupa al Doilea Război Mondial. Astăzi, reforma și democratizarea au adus Bulgaria în NATO ori, cu aderarea la UE, sărbătorită în 2007.

        În timpul comunismului, Marea Neagra a fost o destinație favorită pentru călătorii în spatele Cortinei de Fier. Acum, tot mai mulți vest-europeni au fost interesati de turismul din Bulgaria, mulți cumparandu-si case de vacanta langa Marea Neagra sau alte locuri pitorești. În timpul crizei financiare din 2008 la nivel mondial, Bulgaria a fost grav afectată de recesiune, în cazul în care țara a intrat intr-o recesiune de 5%, iar șomajul s-a dublat.


Sărbători
·         Baba Marta (Баба Марта) (bunica Marta), 1 martie. O sarbatoare foarte veche bulgară, un echivalent bulgaresc al mărţişorului românesc.
·         03 martie (Трети март). Bulgaria celebrează eliberarea sa de 500 de ani de dominație otomană (1393-1878).
·      20 aprilie - 20 aprilie 1876 este ziua începerea oficială cea mai mare revoltă a poporului bulgar împotriva dominației otomane.
·         Gergiovden, 6 mai. Sf. Gheorghe și sărbătoare oficială a armatei bulgare.
·         Sf. Chiril și Metodiu (Ден на Кирил и Методий), 24 mai. Ziua în care Sf. Chiril (827-869) și Sf. Metodie (826-884) au creat alfabetul chirilic.
·         Adormirea Maicii Domnului - Golyama Bogoroditsa , 15 august.
·         Ziua Reunificării (Ден на съединението), 6 septembrie. Este ziua în care cele două părți ale Bulgariei, Principatul Bulgariei cu Rumelia de Est (autonom în Imperiul Otoman) au fost reunite.
· Ziua Independentei (Ден на Независимостта на България), 22 septembrie. A avut loc declarația "de jure" de independență a Bulgariei, în 1908, la Veliko Tarnovo.



PREZENTARE VIDEO BULGARIA TRAVEL


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se sărbătorește Crăciunul pe Glob - azi Finlanda

Obiceiuri şi tradiţii de Crăciun în lume – Finlanda        Crăciunul este în Finlanda cea mai mare sărbătoare a anului.     Brazii sunt împodobiţi în dimineaţa de ajun. Pe lângă decoraţiunile obişnuite, se mai agaţă în brad şi fructe, dulciuri, steaguri naţionale din hârtie, lumânări. În dimineaţa de ajun se pun în curte un snop de grâne şi diferite seminţe, pentru a fi mâncate de păsări. E semn de recolte bogate şi unii ţărani finlandezi nici nu se aşează la masa de Crăciun până când nu sunt siguri că păsările au mâncat.      După¬amiaza, finlandezii se duc la saună şi apoi întreaga familie se adună în jurul mesei şi aşteaptă vizita lui Moş Crăciun. Cina festivă este compusă, de obicei, din cod fiert, bine condimentat, cu sos şi garnitură de cartofi natur, friptură de porc, de pui, legume fierte, prăjituri şi fructe. După masă, toată lumea merge la mormintele rudelor.        Potrivit tradiţiei finlandeze, Sfântul Toma este cel care aduce Crăciunul, la 21 dece

Cum se sărbătorește Crăciunul pe Glob - azi Brazilia

 Multe tradiții braziliene de Crăciun provin din Portugalia (Brazilia a fost timp de mulți ani sub dominație portugheză). Scena nașterii domnului, cunoscută sub numele de Presepio , este foarte populară și este prezentă în biserici și  în case pe tot parcursul lunii  decembrie. Colindele de Crăciun precum Os Pastores (Păstorii) , la fel ca piesele din Mexic, sunt de asemenea foarte populare. În versiunile braziliene ale piesei, există, în mod tradițional, o ciobăniță și o femeie care încearcă să fure copilul Isus! Cei mai mulți oameni, în special catolicii, merg la o slujbă  la miezul nopții Missa do Gallo ,care se termină, în mod normal, aproximativ la ora unu noaptea. Missa do Gallo este urmată, adesea, de focuri de artificii. În Brazilia, Moș Crăciun se numește Noel Papai & Bom Velhinho (Good Old Man). Multe obiceiuri de Crăciun sunt similare cu cele din SUA sau Marea Britanie, chiar dacă este vară și foarte cald in timpul  Crăciunului în Brazilia iar mulți

În tranșee: viața cotidiană pe front (imagini din Primul Război Mondial)

       Ofițeri români - Răcoasa 1917      Luptele din vara anului 1917 s-au dat în principal în   așa numitul triunghi al morții, format din spațiul cuprins între zonele Mărăști, Mărășești și Oituz într-un areal geografic oscilând între zone de deal și câmpie. Un relief care nu s-a arătat a   fi problematic în mod special   pentru forțele beligerante. Mult mai dificilă s-a dovedit a fi însă clima. Literatura memorialistică a consemnat în majoritatea lucrărilor foștilor combatanți   atât omniprezenta arșiță năucitoare, cât și muștele și setea care-i chinuie pe cei aproape un milion de soldați care se luptă de ambele părți. Cea mai bună dovadă în acest sens este furnizată de povestea unui atac celebru al armatei române, atacul Regimentului 32 Mircea unde, toropiți de căldură, soldații au renunțat la vestimentație, luptând în cămăși.  Soldați români în transee la Răcoasa 1917  Soldați români se odihnesc -Varnița 1917  Tranșeu Carpinis 1917         În ca