Treceți la conținutul principal

ZIUA NAŢIONALĂ A ESTONIEI - 24 FEBRUARIE

ESTONIA                    
       
        Estonia este o tara baltica, alaturi de suratele ei, Letonia si Lituania. Cu 1.300.000 de locuitori si o suprafata de 45.000 de kilometri patrati, este cea mai mica dintre statele care inconjoara Marea Baltica. 70% din populatie reprezinta estonieni iar restul, cetateni de origine rusa sau imigranti adusi in tara in timpul ocupatiei ruse. Sporturile nationale sunt fotbalul si basketul.
        In zona se intalnesc curentii oceanici cu vanturi reci de pe continent, dar temperatura medie in timpul anului este una comfortabila de 15 - 20 de grade Celsius. Nu exista munti, nici macar dealuri in schimb in Estonia se gasesc paduri (ce acopera 40% din suprafata tarii) si lacuri (peste 1400).
      Estonienii sunt inruditi cu finlandezii, iar limba lor are influente finlandeze si unguresti. Este de asemenea singura limba oficiala a Uniunii Europene care nu are o origine indo-europeana.


Istorie

        Istoria Estoniei, la fel ca cea a altor state balcanice, a fost o succesiune de lupte pentru pastrarea independentei si a integritatii natiunii impotriva invaziilor natiunilor vecine. Rusii, care erau determinati sa obtina o "poarta" spre regiunea baltica, au obtinut Estonia de la Suedia, dupa tratatul de la Nystadt din 1721.
        Dupa ce Germania a invadat Uniunea Sovietica in timpul celui de-al doile arazboi mondial, Estonia a devenit cea de-a 15-a republica sovietica socialista. Au trecut patru decenii pana cand Mihail Gorbachev, ca secretar general al partidului comunist, a oferit sansa unei schimbari pentru statele baltice.
        Pe fondul degradarii structurilor de putere ale imperiuluiui sovietic, in 1991 cele trei tari baltice au lucrat impreuna pentru a-si castiga independenta. Evenimentul fericit a avut loc pe 20 august 1991, in urma Revolutiei Cantate, numita astfel pentru ca manifestantii recitau cantece populare, care erau interzise sub comunisti. Manifestarea a inceput in Lituania si treptat a cuprins Estonia si Letonia.
        Estonia a intrat in Uniunea Europeana in 2004. Ritmul de dezvoltare al economiei este destul de rapid, datorita investitiilor facute de companii scandinave in diferitele sectoare industriale. Moneda nationala se numeste Kroon.

        Capitala tarii este orasul Talinn, un port localizat in Golful cu acelasi nume. Talinn este un oras interesant in primul rand datorita faptului ca este impartit in trei zone importante, fiecare cu propriul stil arhitectonic. O zona plasata la inaltime, pe locul unei foste cetati, construite in secolul 13. Mai jos se afla o alta sectiune, cu cladiri construite intre secolele 14 si 16. Ultimul district este cel al cladirilor noi. Cladirile medievale ale orasului sunt foarte bine pastrate.
        Alte orase importante sunt Tartu (vechi oras universitar), Narva (cetate de granita in nord) si Parnu.
      Restul tarii este impartita in 15 unitati administrative asemanatoare judetelor noastre. Daca vizitati Estonia, ganditi-va sa mergeti vara pentru a vedea fenomenul "noptilor albe". Datorita pozitiei pe glob, soarele apune in Estonia in timpul verii pe la ora 10 seara, iar lumina crepusculara persista dincolo de aceasta ora.

Gastronomie

        Mancarea traditionala estoniana isi are radacinile in mancarea familiilor de la tara, bazata pe carne de porc, cartofi si legume din gradina. Principalele influente culinare vin de la germani, care au condus Estonia mai multe secole. Specialitatile nationale sunt Sult (piftie de vitel), Taidetud vasikarind (friptura impanata de vitel), Rosolje (hering cu otet si sfecla), gasca umpluta cu mere si prune si supa de bureti. Bauturile traditionale sunt berea Saare, vinul fiert si Vana Tallinn.


Turism

        Majoritatea turistilor sosesc prima data in capitala Tallinn, acest oras medieval hanseatic, centrul cultural si de afaceri al Estoniei. In nordul tarii veti intalni un amestec intre istoria colorata si prezentul dinamic, un contrast ce se reflecta in stilul de viata si natura compusa din tinuturi mlastinoase si sate romantice, paduri primordiale si stanci de calcar ce va ofera panorame ale marii. Sudul tarii este unic si misterios - natura bogata, lacurile si dealurile au faurit caracterul locuitorilor, atmosfera nostalgica a oraselor si ambianta boema a orasului universitar Tartu. Vestul se caracterizeaza prin intinderi mari de teren, liniste si briza marii.

PREZENTARE VIDEO BEAUTIFUL ESTONIA







Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se sărbătorește Crăciunul pe Glob - azi Finlanda

Obiceiuri şi tradiţii de Crăciun în lume – Finlanda        Crăciunul este în Finlanda cea mai mare sărbătoare a anului.     Brazii sunt împodobiţi în dimineaţa de ajun. Pe lângă decoraţiunile obişnuite, se mai agaţă în brad şi fructe, dulciuri, steaguri naţionale din hârtie, lumânări. În dimineaţa de ajun se pun în curte un snop de grâne şi diferite seminţe, pentru a fi mâncate de păsări. E semn de recolte bogate şi unii ţărani finlandezi nici nu se aşează la masa de Crăciun până când nu sunt siguri că păsările au mâncat.      După¬amiaza, finlandezii se duc la saună şi apoi întreaga familie se adună în jurul mesei şi aşteaptă vizita lui Moş Crăciun. Cina festivă este compusă, de obicei, din cod fiert, bine condimentat, cu sos şi garnitură de cartofi natur, friptură de porc, de pui, legume fierte, prăjituri şi fructe. După masă, toată lumea merge la mormintele rudelor.        Potrivit tradiţiei finlandeze, Sfântul Toma este cel care aduce Crăciunul, la 21 dece

Cum se sărbătorește Crăciunul pe Glob - azi Brazilia

 Multe tradiții braziliene de Crăciun provin din Portugalia (Brazilia a fost timp de mulți ani sub dominație portugheză). Scena nașterii domnului, cunoscută sub numele de Presepio , este foarte populară și este prezentă în biserici și  în case pe tot parcursul lunii  decembrie. Colindele de Crăciun precum Os Pastores (Păstorii) , la fel ca piesele din Mexic, sunt de asemenea foarte populare. În versiunile braziliene ale piesei, există, în mod tradițional, o ciobăniță și o femeie care încearcă să fure copilul Isus! Cei mai mulți oameni, în special catolicii, merg la o slujbă  la miezul nopții Missa do Gallo ,care se termină, în mod normal, aproximativ la ora unu noaptea. Missa do Gallo este urmată, adesea, de focuri de artificii. În Brazilia, Moș Crăciun se numește Noel Papai & Bom Velhinho (Good Old Man). Multe obiceiuri de Crăciun sunt similare cu cele din SUA sau Marea Britanie, chiar dacă este vară și foarte cald in timpul  Crăciunului în Brazilia iar mulți

În tranșee: viața cotidiană pe front (imagini din Primul Război Mondial)

       Ofițeri români - Răcoasa 1917      Luptele din vara anului 1917 s-au dat în principal în   așa numitul triunghi al morții, format din spațiul cuprins între zonele Mărăști, Mărășești și Oituz într-un areal geografic oscilând între zone de deal și câmpie. Un relief care nu s-a arătat a   fi problematic în mod special   pentru forțele beligerante. Mult mai dificilă s-a dovedit a fi însă clima. Literatura memorialistică a consemnat în majoritatea lucrărilor foștilor combatanți   atât omniprezenta arșiță năucitoare, cât și muștele și setea care-i chinuie pe cei aproape un milion de soldați care se luptă de ambele părți. Cea mai bună dovadă în acest sens este furnizată de povestea unui atac celebru al armatei române, atacul Regimentului 32 Mircea unde, toropiți de căldură, soldații au renunțat la vestimentație, luptând în cămăși.  Soldați români în transee la Răcoasa 1917  Soldați români se odihnesc -Varnița 1917  Tranșeu Carpinis 1917         În ca